Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Oficiální stránka fanoušků čapího hnízda na komíně firmy KARA v Bohuslavicích u Trutnova

Juráškovo dobrodružství

Druhým trutnovským letcem se dnes stal Jurášek, i když jeho první let z rodného hnízda byl poněkud dobrodružným. Jonatán se během rána a dopoledne prolétl již pětkrát, když se ke kroku do neznáma odhodlal v 10:28:12 jeho mladší bratr. Po opuštění rodného hnízda okolo něj zakroužil a za neustálého klesání zamířil do středu města. Část jeho letu nad areálem pivovaru zachytil kamerou i Lukáš, než mu čapí odvážlivec zmizel za domy lemujícími náměstí.

Nečekaná návštěva na náměstí

Co se stalo dále víme díky náhodnému setkání Juráška s čápomilkou Aničkou, která šla zrovna okolo Krakonošova náměstí. Jurášek totiž náhle dopadl kousek vedle ní do podloubí u bývalého hotelu Grand. Nijak si neublížil, zmaten však vykročil přímo do jízdní dráhy projíždějícího automobilu. Řidič byl naštěstí dostatečně pozorný a stihl včas zastavit, čápa se ale pokusila odehnat další kolemjdoucí. Jurášek se lekl, podařilo se mu přesto bezpečně vzlétnout a náměstí opustit. Na hnízdo se mezitím vrátila Magda, která nakrmila ostatní sourozence. Za jejího klapotu se Jurášek po 30 minutách pobytu mimo hnízdo vrátil v 10:58:38 domů. O chvíli později se ještě jednou prolétl Jonatán, další let už po zbytek dne neproběhl.

Na závěr krátká poznámka a ponaučení: Setkáte-li se s podobnou situací, nesnažte se čápa někam zahnat nebo zaplašit. Divoký čáp je dostatečně plachý a udržuje si od člověka odstup. Není-li zraněn, sám se bezpečně vzdálí. Maximálně se můžete pokusit zajistit jeho okolí, myslete přitom však na bezpečnost svou i ostatních (určitě nevbíhejte před projíždějící vozidla). Pokud by čáp zjevně zraněn byl, kontaktujte záchrannou stanici.


 

Juráškův dobrodružný let začíná
A nakonec šťastně končí

11 komentářů

  1. Neuvěřitelné dobrodružství ,které naštěstí dobře dopadlo a velké díky pohotovému Lukášovi i čápomilce Aničce.Teď to musí Jurášk "vydejchat",jak se u nás říká.

  2. To není moc dobré neměli by létat do města tam je velké nebezpečí nejen na cestě kde jezdí auta,ale el.vedeni. Měl opravdu štěstí...❤️

    1. Je docela úsměvné jak se někteří lidé neumí vžít do "animálního světa zvířat" a hodnotí jejich počiny ryze lidským rozumováním o všelijakých předpisech a zákonech, které jsou zvířatům putna. Hlavně proto, že nemyslí jako člověk a mají své zvířecí instinkty! Proto mi přišlo vyjádření se "Růži z Moravy" dost úsměvné, která let Juráška okomentovala slovy - "neměl by létat do města", atd... A jak on, Jurášek, ví, že to, kam letí, je město? Jak on, Jurášek ví, že by tam neměl létat a proč? No, asi by ale bylo nejlepší za tuhle Juráškovu nezodpovědnost, že "letěl do města" (čímž Růžu z Moravy dost vyděsil), potrestat lidským sociálním dozorem jeho rodiče a případně je - dle zřejmé, lidské úvahy pisatelky z Moravy - pohnat k soudu a Juráška - nedej bože - jim odebrat soudně a dát jej na převýchovu do lidských zařízení, v kterých by mu už dozajista nějaký lidský šílenec vtloukl náležitě do hlavy, že ČÁPI, DO MĚST LITAT NESMÍ! Jak jsem napsal - úsměvné, jak někteří lidé neumí rozlišit, zda posuzují chování člověka, nebo chování vyloženě animálního tvorečka.

  3. Jurášek 🙂 Nositel jména krásného a chytrého koně Libušky Šafránkový se ukázal jako srdnatý malý Davídek.

  4. Pan Reiner : První posměšný komentář tady. My zde milujeme čápy a lidi respektujeme. Denně se těším na povídání o nich a moc děkuji všem, co nám to zprostředkovávají.

    1. Dobrý den paní Dagmaro! Je s podivem, jak dnešní lidé, mezi které jistojistě patříte i Vy, nesvedou úsměvnou ironii i tak posoudit a okamžitě se jim odlehčený názor jiných, který je v nesouladu s jejich pohledem na věc, vyjeví jako posměch, nebo dokonce urážka a nebojím se napsat, že i jako dehonestace té dané osoby? Copak je to tak těžké uvědomit si, že ta dáma, která mne zaujala svým vyjádřením se, vůbec nepřemýšlela o tom, co o tom čapím mláděti napsala? Těžká věc, že? Píšete, že jste zde proto, že máte ráda zvířátka a že jste vděčná všem, kteří o nich píší. Fajn, v pořádku. To já ale také! I snad proto jsem zde! Ale člověk, který má rád zvířata, ještě nezaručuje svým postojem, náhledem na ně a věděním o nich nic z toho, co by mu zaručilo jediné. Že jejich zvířecímu životu rozumí, že ten život zvířat zná, že se vyzná - alespoň všeobecně - v jejich světě a umí je pochopit a vžít se do nich! A ne, že se rozplyne v emocích při prvním takovémto zveřejnění epizody ze světa třeba právě čápů a zcela bez úvahy o tom, co píše, napíše takovouto vyloženě rozumově lidskou úvahu o chování se toho čápátka, která je pro prakticky uvažujícího člověka, navíc znalého života zvířat žijících v našich podmínkách (tím je myšleno hlavně u nás, na našem území) dost bijící do očí... - jako "ne zrovna trefné vyjádření se". Ano, jistě, je to nádhera, když lidé dovedou takto monitorovat svět ze říše zvířat (sám to dělám desítky let). Je v naprostém pořádku,když člověk má vztah k těm němým tvářím a umí jim pomoci, umí je třeba i vychovat a připravit na jejich další, když ne život v přírodě, tak poklidný život s člověkem (sám to dělám desítky let), je nádherné, když i dnes, člověk umí souznít s přírodou a když do ní vstoupí, ta se mu otevře a dovede mu ukázat mnoho ze svých tajů života divočiny. A abych nezapomněl, i tohle dělám desítky let! Milá paní Dagmaro, já se raději více nebudu rozepisovat o svých životních zkušenostech ze života zvířat, žijících u nás (potažmo - nejen u nás), protože mám dojem, že kdybych to nyní zde udělal, jednak by stránka na to nestačila a jednak by jste asi měla pocit ne příliš dobrý z toho, že jste reagovala na zcela nevinný a ne zas až tak "urážející" názor někoho, kdo by Vám mohl nejenom vyprávět o životě zvířat ale i třeba o osobním životě právě v té přírodě, kterou Vy, s největší pravděpodobnosti milujete... - ale moc jí asi nerozumíte, protože jste určitě v její náručí, oproštěna od mnohých civilizačních výdobytků, nestrávila mnoho dní, mnoho nocí, mnoho let... - ne-li desítky let, jako třeba jiní. Jako třeba ti, kteří Vás zde svým jistě relevantním vyjádřením se o jiném vyjádření, málem rozpálily do běla a okamžitě si tak vysloužili Vaší nálepku rejpalů, hlupáků, posměváků a já nevím čeho všeho ještě! Hezký den přeji. Rainer. (Více k svému jménu uvádět nebudu. V tomto okamžiku by to jistě působilo nepatřičně. Možná až urážlivě pro Vaše "ego).

  5. Moc děkuji za povídání video a fotky. Jurášek je prostě borec ,chlapeček odvážný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

0:00
0:00